10 tips voor beginners.

Heerlijk met de camper op vakantie en die luxe van vrijheid om nieuwe dorpen en steden te bezoeken. Maar dan is het toch verstandig om eventjes wat basis principes te leren.
Op deze pagina geven wij enkele tips zodat u veelgemaakte foutjes voorkomt.

 1. De meest voorkomende fout bij beginners is dat men veel te veel rijdt. Kies een streek, dorp of stad waar u heen wilt en ontdek dat gebied enkele dagen voor u verder trekt. De mooiste combinatie is 2-3 dagen gebied verkennen en dan een stukje doorrijden.
 2. Nederlandse gasflessen zijn vaak niet of lasting in het buitenland om te ruilen. Dus ga zuinig om met gas. U kunt maanden koken op 1 gasfles, maar als u de camper moet verwarmen dan gaat het echt heel hard, en kan de fles in 2-3 dagen leeg zijn. Een andere oplossing is natuurlijk om een LPG tank of LPG-fles met buitenaansluiting aan te schaffen.
 3. Zorg voor reservelampjes en zekeringen. Ook wat klein gereedschap en ducktape is handig.
 4. Bedenk dat een camping meer faciliteiten biedt dan een camperplaats. Heb je behoefte aan meer comfort om bijvoorbeeld de was te doen en eens uitgebreid te kunnen douchen dan is een camping of een minicamping aan te raden.
 5. Het is een goed gebruik om alle campers met de neus in dezelfde richting te zetten, zodat je (uit oogpunt van privacy) niet met de zijdeuren naar elkaar toe staat.
  Houdt minimaal een paar meter tussen de campers i.v.m. brandveiligheid. Soms kan dit niet en moet je je aanpassen aan de omstandigheden.
 6. Houd uw huisdieren in de gaten en zorg ervoor dat ze geen overlast veroorzaken, ruim uitwerpselen op. Doe de hond(en) aan de riem, niet iedereen is blij met honden.
 7. Elk gebruik van de camper binnen de bebouwde kom gebeurt discreet, zonder hinder voor omwonenden.
 8. Het chemisch toilet mag alleen op de daarvoor bestemde lozingsplaatsen geleegd worden. Geen toiletvloeistof gebruiken is, gelet op de stank bij het legen, bijzonder asociaal voor uw mede kampeerders, ook als de camper met een SOG is uitgerust.
 9. Het lozen van afvalwater moet gebeuren op daartoe bestemde plaatsen en zeker niet binnen de bebouwde kom, in waterlopen of bij groeiende gewassen, zelfs het lozen van schoon water moet netjes gebeuren omdat elke lozing verdacht kan lijken.
 10. Ga niet op een parkeerplaats langs de autoweg staan. Het is rumoerig en geeft een vergrote kans op inbraak. Ga liever in een rustig dorpje staan. Als je om één of andere reden twijfelt of het wel veilig is, zoek dan een andere plaats. Laat de overnachtingsplaats altijd netjes achter.

Wij wensen u een fijne campervakantie.