Dit jaar hebben wij het zelf mogen ervaren dat Spanje een fantastisch land is om met de camper op vakantie te gaan. Bovenal is het klimaat in de winter zeer aangenaam te noemen. Meestal is het in Spanje minimaal 10 graden hoger dan in Nederland. Van diverse camperaars en eigenaars van camping en camper locaties hoorden wij dat het elk winterseizoen steeds drukker wordt. Dus als u denkt dat het in de zomer druk is, nou dan hebt u het in de winter nog niet ervaren. Steeds meer nieuwe camper locaties worden geopend en de diverse campings zijn steeds vaker het gehele jaar geopend. Zie NKC app.

Toch is er een heel groot verschil als u in de winter met de camper naar Spanje afreist en daar wat langer verblijft.
Wij ontdekten een groot aantal pitoreske baaitjes, straatjes, pleintjes, zand- en rots-strandjes waar je met een camper zonder bezwaar nog vrij kon kamperen (acampada libre), zonder dat de plaatselijke politie iets zegt.
Er wordt in de winter oogluikend heel veel toegestaan. Ook hebben wij gemerkt dat op zeer veel stranden waar het verboden is om met honden te wandelen, dit oogluikend wordt toegestaan. Natuurlijk heeft Spanje autonome deelstaten en de regelgeving is niet overal gelijk. Dat houdt dus in dat iets wat in Catalonië wel mag, in de Comunidad Valenciana of Andalusië weer niet mag. Op het internet of de plaatselijke toeristische informatiedesk staat vaak de actuele informatie omtrent de regelgeving voor camper rijden in Spanje.

Gedrag
Toch hebben wij ook dit jaar weer camper eigenaars gezien die zich NIET NETJES gedragen en het misschien in de toekomst voor andere nette camperaars weer verpest! Als u dan toch zo graag vrij kampeert, doe dit dan zo’n 3 dagen maximaal en ga daarna eventjes naar een camping of serviceplaats en loos daar u afval en verkrijg daar vers water, zodat u weer eventjes verderop een aantal nachten vrij kunt kamperen. Dit geeft ook andere camperaars de gelegenheid om op uw plekje te staan i.p.v dat u dit weken/maanden bezet houd.

Hier alvast wat regels.
* Autogordels verplicht voor alle passagiers en huisdieren (hondengordel of bench of reiskennel)
* Veiligheidshesjes voor ALLE passagiers verplicht.
* één gevaren driehoek verplicht. (camper op Spaans kenteken moet twee gevarendriehoeken bij zich hebben)
* Een camper mag u net als gewone auto’s overal parkeren, mits de parkeerplaats daarvoor geschikt is en er geen bord staat dat grote voertuigen verboden zijn.
* Op een parkeerplaats mag u GEEN kampeer-gedrag vertonen (dus geen stoelen, tafels en luifels)

Rijbewijs
* Campers < 3.500 kilo en lengte < 12 meter en breedte < 2,55 meter en max. negen personen gewoon B rijbewijs.
* Campers met een gewicht >3.500 =< 7.500 kilo moet C1 rijbewijs hebben
* Campers > 7.500 kilo C rijbewijs hebben. (De C en C1 rijbewijzen worden ook omschreven als vrachtwagenrijbewijzen)

Snelheid
In Spanje worden campers tot 3.500 kilo gezien als “vehículos especiales de categoría M1” ofwel categorie M1.
Zo mogen campers op autowegen en snelwegen niet sneller gaan dan 100 km/h en op normale/regionale grote wegen 90 km/h. Op andere wegen mogen campers niet sneller gaan dan 80 km/h.
Op geen enkele weg mag een camper sneller dan 100 km/h uur gaan, dus geen 110 km/h en geen 120 km/h die wel gelden voor normale auto’s en bestelbussen.
Op wegen binnen de bebouwde kom gelden dezelfde regels als die van de normale voertuigen.

Fietsen
Fietsenrekken mogen tussen de 10% tot 15% van de totale lengte van de camper uitsteken en gemarkeerd met een reflecterend aluminium of plastic bord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.
Meeslepen van een auto die met de banden op de weg staat is NIET toegestaan. (Het slepen van auto’s is in Spanje namelijk verboden)

Zijn we iets vergeten, is de informatie niet correct of niet actueel of heb je nog meer tips en informatie voor andere camperrijders? Laat dit ons dan weten door een reactie te plaatsen onder het artikel ?

Share via
Copy link