Soms ontkom je er niet aan om als je wat verder weg gaat en minder tijd hebt om dan maar tolwegen te pakken. Het liefst zouden we met de camper natuurlijk geen tolwegen pakken aangezien we dan vaak heel veel mooie plekjes voorbij rijden.

Toch merken vele camperaars dat als we met de camper op pad zijn en dan genoodzaakt zijn om tolwegen te nemen dat we dan vaak problemen hebben bij de tolpoorten. Deze tolpoorten zijn afgestemd op personen auto’s of vrachtauto’s. Onze camper valt daar precies tussenin. Dus we kunnen heel moeilijk bij het onderste sleuven of geldvakje en ook niet bij het bovenste geldvakje. Vaak hangen we helemaal uit het raam om maar enigszins bij het wisselgeld of credit card sleuf te kunnen. Dat is heel lastig.

Veel camperaars kopen dan ook een zogenaamde tolbadge bij bijvoorbeeld de ANWB. Dat maakt het allemaal al een stuk makkelijker. Toch gaat het hier ook wel eens fout en doet de tolbadge het soms niet en blijf je voor een gesloten poort staan.
Men denkt dan dat de tolbadge niet wordt gelezen, maar dat is vaak niet het geval. De software kan gewoon niet bepalen of je in categorie 2 of 3 valt…en dus doet deze niets en maakt geen beslissing.

Onze ervaring en oplossing
Stap even uit en druk op de “help toets” en zeg in het Frans of Engels gewoon dat je camper in Categorie 2 valt. Er zijn mensen die meekijken op video camera’s en zien dan dat de software geen keuze kon maken en zij zullen dan automatisch op een knopje drukken en de keuze alsnog maken zodat het poortje opengaat.

Categorie groepen in Frankrijk 2019

  • Categorie 1: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie maximaal 2 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
  • Categorie 2: auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder en met aanhanger waarbij het hoogste punt van het voertuig of de combinatie meer dan 2 meter, maar maximaal 3 meter bedraagt, gemeten vanaf de grond (antenne, skibox, dakkoffer of imperiaal met fietsen, surfplanken of boot niet meegerekend).
  • Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van meer dan 3 meter of een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg.

 

Bon voyage

Campers Brabant

Share via
Copy link
Powered by Social Snap