Sinds 2017 mogen diverse overtredingen gesignaleerd worden met politiecamera’s. Dankzij het kenteken krijgen automobilisten zo’n vidéo-verbalisation netjes thuis gestuurd. Ook Nederlanders helaas.

 

Maximumsnelheid

* Binnen de bebouwde kom geldt net als in bijna alle Europese landen 50 km/h.
* Buiten de bebouwde kom op tweerichtingswegen zonder midden afscheiding (routes nationale) is per 1 juli 2018 verlaagd naar 80 km/h.
* Autosnelwegen 130 km/h. Let op: bij regen 110 km/h.

 

Koptelefoon op tijdens het rijden – ook op de fiets!

Bellen met een mobiele telefoon in de auto of op de fiets was al lang een overtreding in Frankrijk, maar sinds 2015 is ook het gebruik van oortjes (voor bellen of voor muziek) verboden voor bestuurders van àlle voertuigen. In auto’s is alleen een carkit toegestaan.

 

Radardetectie in uw camper navigatie

Het is verboden radar-detectieapparatuur in de auto te gebruiken. Je moet dus je flitspaalinformatie van je navigatiesysteem of van je iPhone verwijderen/uitschakelen. Je riskeert anders een fikse boete of inbeslagname van de apparatuur.

 

Kinderen en fietsen mee met de camper?

Kinderen jonger dan 12 jaar MOETEN een fietshelm dragen. Dit geldt ook voor kinderen achter op de fiets. Dus vergeet niet, een fietshelm voor je kinderen mee te nemen als je in Frankrijk lekker wilt fietsen.
Fietsers (jong of oud) zijn in Frankrijk verplicht om een reflecterend hesje te dragen als ze zich na het vallen van de nacht buiten de bebouwde kom begeven. Ook is het zodra het donker is verboden om naast elkaar te fietsen: zelfs in de stad!

 

Brommer of scooter mee met de camper?

Sinds eind 2016 is het voor bestuurders en passagiers van gemotoriseerde tweewielers verplicht om handschoenen te dragen. Dus iedereen (ook achterop) moet handschoenen aan. De boete bedraagt boven de €50,=.

 

Noodzakelijk in de camper

* Alcohol-blaastest is nog wettelijk verplicht maar er wordt geen boete voor gegeven! (Zal misschien wel afgeschaft worden).
* Reflecterende veiligheidsvest voor de bestuurder
* Gevarendriehoek
* 1 reservebril voor bril- of contactlenzendragers

 

Milieuzones

Sinds 1 juli 2016 kunnen gemeenten in Frankrijk milieuzones instellen.Het Crit’Air-vignet is op internet te bestellen voor € 4,21. Pas op: Er zijn ook websites die de milieusticker voor tietallen euro´s aanbieden! Niet doen.
Sinds 1 juli 2019 zijn oude diesels
zelfs helemaal verboden op de ringweg en in Parijs. Ook diverse Franse departementen hebben milieuzones uitgeroepen en dat betekent dat het vignet zelfs op sommige autoroutes verplicht kan worden. Heel kort door de bocht: alleen als je in een rechte lijn naar een bestemming in Bretagne, Normandië, Noord-Frankrijk of de Lorraine rijdt, heb je géén milieusticker nodig*. In vrijwel alle andere gevallen – en vooral als je over Parijs rijdt – is het aan te raden om het vignet (van €4,21) gewoon te bestellen.

 

Boetes en snel betalen

De boetes zijn lager als je ze ter plekke of binnen 15 dagen betaalt. Het verlaagde tarief waar je dan recht op hebt heet een amende minorée. Het standaardtarief heet amendeforfaitaire (=de bedragen die in bovenstaande voorbeelden staan). Wie te laat betaalt (meer dan 45 dagen), krijgt in Frankrijk te maken met een extreme verhoging: drie keer zo veel.

 

Het is maar dat u het weet 🙂

 

Wij wensen u een fijne camper vakantie.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap