Overwinteren in Spanje

Jaarlijks zijn er duizenden Europeanen, waaronder ook veel Nederlanders, Belgen en Duitsers, die met de camper gaan overwinteren in Spanje.
Vele van hen gaan naar Costa Blanca, Costa Dorado of verder zuidwaarts.Voor de meeste zonuren zal men meestal rond Alicante verblijven.
Toch kan het ook daar gedurende de avonden/nachten en tijdens bewolking onaangenaam koud zijn, en zal men dus aangewezen zijn op de camper verwarming op gas of diesel.
De meeste campers in Europa hebben een Truma gaskachel ingebouwd en men heeft dus gas nodig om deze te laten functioneren en dat kan met gasflessen en/of een LPG installatie.
De Nederlandse gasflessen kunnen in de meeste landen en ook Spanje niet worden gevuld en niet worden geruild, dus zal men een Spaanse gasfles moeten kopen of een LPG installatie moeten hebben, die wel gevuld kan worden.
Maar beide hebben ook een nadeel.
Als je je LPG tank wilt vullen moet je met de camper naar een tankstation en ben je misschien je exotisch plekje kwijt als je terugkomt.
De Spaanse gastank heeft weer een andere drukverdeler en aansluiting en kan niet zomaar aangesloten worden.

 

TIP: Gas combinatie voor overwinteraars.

Volgens zeer veel overwinteraars is de BESTE oplossing een combinatie van beide installaties. (Zie afbeelding boven)
Met een Truma Duocomfort kunt u 2 gasflessen aansluiten.
1) In Spanje koopt u een “Regulator Salida Libre” (met draaiknop, geen klipsluiting)  en een gasfles zodat u deze rechtstreeks aan u Duocomfort kunt aansluiten.
2) In Nederland installeert u een LPG tank met 80% vulling.

Zo kunt u het een zeer lange tijd uithouden in Spanje 🙂

Share via
Copy link