Rijbewijs:

De meeste huurcampers kunt u met een gewoon rijbewijs B besturen. Tot 3500kg. Neem echter wel even de tijd om te wennen aan de grotere afmetingen, en neem de bochten wat ruimer dan een gewone auto.

 

Rijden van een Camper

Rij voorzichtig, een huurcamper is geen auto. Volledig beladen ben je al gauw op stap met een voertuig van om en bij de 3300 kg, die je niet zomaar tot stilstand brengt.
Pas op bij het afdraaien (breder draaien,… opgepast voor uitzwaai… DODE HOEK!!), let op de hoogte en breedte bij bruggen, laaghangende takken, benzinestations enz. Vraag assistentie bij het achteruitrijden, 60% van de ongevallen gebeurt immers bij het achteruitrijden!

 

Parkeren en overnachten:

Wacht niet tot het donker is om een overnachtingsplaats te vinden. Verken de omgeving, parkeer de huurcamper altijd op zo’n manier dat je in geval van onheil onmiddellijk kan wegrijden! Overnacht bij voorkeur op een speciaal ingerichte parkerplaats voor kampeerauto’s of camping. Bij vrij kamperen: stoor de omwonenden zo weinig mogelijk, maak geen lawaai, laat geen afval achter, enz.
Je kan ook altijd de toestemming vragen (eigenaar, politie). Verkies een plaats binnen de bebouwde kom boven een verlaten landweggetje. Ook opletten met gezellige pleintjes, de mogelijkheid bestaat dat je ’s morgens ingesloten bent door marktkramers. Je kan ook altijd vragen of je op de parkeerplaats van een restaurant mag overnachten met je huurcamper. Als je ter plaatse iets blijft eten, zal de eigenaar meestal geen bezwaar hebben. Opgepast met parkeerplaatsen langs autosnelwegen, 75% van alle inbraken gebeuren op dergelijke parkeerplaatsen!!

 

Nog enkele tips:

Kijk uit als je in het buitenland water bijvult, het is niet altijd drinkbaar! Dus afwassen en douchen is geen probleem. Gebruik water in flessen.
Om de huisbatterij te sparen gebruik je best de 220 Volt-aansluiting als die mogelijkheid bestaat.
Instaptrede niet vergeten als je wegrijdt (bij sommige modellen automatisch).
Bij het verlaten van het voertuig, laat dan niets waardevols in het zicht liggen en neem alle voertuig- en persoonlijke documenten mee.
Doe je rolgordijnen dicht als je de kampeerauto verlaat. Zo heb je de temperatuur beter onder controle en vermijd je inbraak.
Laat niets rondslingeren in de kampeerauto, ook niets op tafel laten liggen. Bij voorkeur zware potten en voorraad laag bij de grond laden.
Bij plotsklap remmen zijn rondvliegende voorwerpen zeer gevaarlijk.
Een goede verdeling van de bagage is belangrijk. Probeer het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden. Nooit breekbare of vloeibare zaken in de bovenkasten wegbergen.
In de bergen altijd afremmen op de motor door terug te schakelen naar een lagere versnelling.
Als het buiten vriest laat dan altijd de verwarming iets aan staan om bevriezing van leidingen te voorkomen.

Auteur: Met dank aan onze zuiderburen

 

Share via
Copy link