
Veilig rijden met een camper
De eerste keer uw eigen camper of een huurcamper ophalen is best spannend. Hij ziet er zo groot uit en natuurlijk zijn velen van ons dat niet gewend. Toch is onze ervaring dat als klanten/eigenaars deze tips opvolgen en eigen maken, zij na een korte periode al heel relaxed rondrijden!
Voordat u gaat rijden
- Loop rond de camper en check of alles dicht en vast zit.
- Bekijk de omgeving goed en let goed op obstakels zoals takken, kuilen en bomen rond de camper voordat u wegrijd.
- Binnen in de camper ook altijd checken of deuren/ramen goed dicht zitten en potten en pannen vast staan.
Veilig rijden met een camper
- Campers zijn meestal breder dan een gewone auto. Dus rijd zoveel mogelijk links van je rijbaan zodat je niet teveel rechts over de doorgetrokken streep rijd of in een berm terechtkomt.
- Stel je buitenspiegel en dode hoek spiegel goed in en rijd altijd op je spiegels. Leer rijden op je buitenspiegels en gebruik deze zoveel mogelijk.
- Neem de bochten naar links en rechts IETS RUIMER dan gewend! Eigenlijk neem je de bocht wat later dan normaal, dus ietsje rechtdoor rijden en dan naar rechts of links draaien zodat de achterwielen niet tegen een stoeprand komen.
- Houd altijd bij scherpe bochten de ACHTERKANT van de camper in de gaten i.v.m uitzwenken. Dit is heel belangrijk bij het wegrijden van een kampeerplek of het inparkeren. Als er obstakels in tegenoverstelde richting staan naar welke kant je op gaat draaien staan, rijd dan rechtdoor totdat je achterwielen voorbij deze obstakels zijn. Neem langzaam de bocht en houdt de obstakels via je spiegels in de gaten. Het idee is dat je wijde bochten maakt en zo min mogelijk scherpe bochten. Houd takken en dakgoten goed in de gaten en laat de bijrijder altijd uitstappen en je begeleiden bij het inparkeren en wegrijden.
- Pas je snelheid ALTIJD aan aan de omstandigheden en bedenk dat de camper zwaarder en de remweg langer is dan normaal. Wij adviseren altijd om rustig rechts te blijven rijden en op snelwegen maximaal tussen de 90 en 110km per uur te rijden i.v.m windgevoeligheid en relaxed rijden met de camper.
- Let ook op rijden en parkeren op zachte ondergrond. Uw camper weegt veel meer dan een gewone auto en zakt weg in modder en nat gras. Kijk altijd waar andere camperaars staan. Zij staan daar niet voor niets ????
Waar en hoe gebeuren de meet voorkomende ongelukjes/schades
- Buitenspiegels: Vooral in Noorwegen en wegwerkzaamheden moet men goed uitkijken voor tegenliggers. Let goed op en stop eventueel gewoon even aan de uiterste rechterkant van de verharde weg. (Let op zachte bermen). Geef de ander voorrang want een nieuwe spiegel is gemiddeld €400.
- Achterbumper: Dit gaat meestal mis bij het inparkeren en/of parkeren op een camperplaats. Zelfs met een achteruitrijd camera vragen wij ALTIJD of de bijrijder achter de camper gaat staan om aanwijzingen te geven.
- Krassen en deuken op achterzijkant van camper: Dit gebeurt vaak bij het inrijden en zoeken naar een camperplaats op een camping. LETOP: de weggetjes op een camping zijn smal en vaak ook met overstekende bomen en takken. Laat iemand ALTIJD uitstappen en voor de camper uit lopen!
- Krassen en deuken op ramen en dakluiken: Dit gebeurt vaak bij het inrijden en zoeken naar een camperplaats op een camping. LETOP: de weggetjes op een camping zijn smal en vaak ook met overstekende bomen en takken. Laat iemand ALTIJD uitstappen en voor de camper uit lopen!
- Luifel: Als men de camper verlaat of gaat slapen, ALTIJD de Luifel inklappen i.v.m windstoten en rukwinden. NOOIT uit laten staan want de camperzijkant en luifel kunnen zwaar beschadigd worden in enkele seconden!
- Wielen en velgen: Vooral bij inparkeren en weg werkzaamheden met borden en lage betonnen wegafzettingen kan grote schades ontstaan. Let goed op en rijdt heel langzaam en haal niet in!
Wij wensen u een behouden en veilige reis!